Ексклузивно: Анди Родик отговори на фенски въпроси от социалните мрежи

от в 20:09 на 15.04.2020
Ради Тодоров
1. Наскоро започна да се възхищаваш на Новак Джокович, какво беше усещането да се изправиш срещу него в официален мач?

Винаги съм смятал, че Новак е великолепен тенисист, постеженията му говорят сами за себе си, със сигурност ще остане в историята, като един от най-великите играчи. Той притежава уникалното качество непрекъсното да се подобрява, изгради страхотен екип от професионалисти около себе си, през последните години изключително много подобри издръжливостта си, тъй като през първите си години на тура изпитваше известни физически затруднения в по-дългите мачове.

2.  Кой е най-запомнящият се мач за всички времена?

Ченг срещу Лендл през 89' на четвъртфиналите на Ролан Гарос, Конърс срещу Крикстайн, също така Уимбълдън е турнир, който е създавал и продължава да създава всички предпоставки за много качествени двубои, изпълнени с драматични моменти и обрати, особено когато става въпрос за финалите. Двата финала между Рафа и Роджър през 07' и 08' без съмнение са два от най-паметните мачове в историята, миналогодишният финал между Роджър и Новак също беше исторически. Сега всички фенове се чудят дали Федерер не пропусна последната си възможност за титла от Уимбълдън.

3. Кои са петимата играчи с най-добри форхенди за всички времена? 

Много труден въпрос, ще се опитам да отговоря възможно най-обективно. Форхендът на Надал със сигурност, ако става въпрос за силата на удара и скоростта на топката след контакта с ракетата, може би Сьодерлинг, Фернандо Гонзалес, рядко съм виждал хора да удрят топката със сила близка до тази, която Фернандо влагаше във всеки форхенд. Някой, който може би много добре използва форхенда си, за да контролира разиграванията, е Роджър, Андре Агаси също притежаваше много мощен форхенд. На първо място от всички изброени мисля, че е Фернандо Гонзалес.

4. Коя е любимата ти дестинация за почивка, би ли препоръчал курорт, който предоставя условия за тенис?

Любимото ми място на света е Хавай, по време на активната си кариера често тренирах там между турнирите, обичах да тренирам в Тексас след края на календарния сезон и след това преди Австралия да минавам през Хавай, където се подготвях за горещото време, което ме очакваше в Мелбърн. Имаше кортове, които бяха обградени от нагорещени вулканични камъни, което наистина превръщаше корта в истинска печка, но въпреки това до ден днешен Хавай е мястото, което ме прави най-щастлив.

5. Смяташ ли, че настоящата ситуация би дала възможност на организаторите на турнирите да направят промени в тенис календара, така че той да не бъде толкова наситен и изтощителен за играчите?

Време винаги има, за съжаление този проблем не е от вчера и отговорните органи в нашия спорт не са му обръщали достатъчно внимание през годините. Всички знаем, че ATP Турът е отделна организация от четирите турнира от Големия шлем, което е проблем, защото организаторите на тези надпревари рядко сядат заедно, за да обсъдят кое решение би било най-добро за самите играчи.

6. Къде по време на кариерата си получи най-голяма подкрепа от фенове, освен в САЩ? 

В Лондон на Уимбълдън, до ден днешен не мога да си обясня защо, американец да бъде толкова популярен в Англия, за мен Уимбълдън винаги ще бъде специално място. Отказването ми дори бе по-добре прието от феновете ми в Англия, отколкото от тези в САЩ. Изключително съм благодарен на английските ми фенове за подкрепата през годините и отношенията, които изградихме.

7. Мислил ли си да работиш с някой играч професионално? 

Няма да стане в скоро време, имам много други интереси в момента, които не са свързани с тениса, две деца, да бъда треньор на играч би означавало да бъда отново напълно посветен на спорта и да пътувам далеч от дома за дълъг период от време, това са жертви, които към днешна дата не съм готов да направя. Разбира се, че би ми доставяло голямо удоволствие да работя с професионален тенисист, да се опитам да му предам част от опита си, но в момента нямам това време.

8. Спомняш ли си мача срещу Анди Мъри на Уимбълдън, който загуби и знаеше ли тогава, че Анди има качествата на бъдещ шампион от Големия шлем?

Доколкото си спомням загубих от него сезон 06' на Уимбълдън, беше болезнена загуба, тъй като 2 поредни години преди това бях успял да достигна до финала. За толкова млад състезател, той играеше изключително умно, не знаех дали има качествата да спечели титла от Големия шлем, защото по това време беше доста слабичък, беше още в началото на изграждането на своето спортно телосложение, също така играта му зависеше доста от грешките на опонентите му, но през годините той работи изключително здраво върху играта си. Понякога хората подценяват неговата борбеност, но той има изкючителен състезателен дух, излиза подготвен за всеки мач и затова много уважавам него и всичките му постижения.

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ексклузивно: Анди Родик отговори на фенски въпроси от социалните мрежи Ради Тодоров

Коментари





Следвайте ни в Facebook