Фонини се завърна победоносно в Монако и му предстои шампионска битка с Циципас

от в 14:53 на 11.04.2022
Мартин Петков

Фабио Фонини изглежда загърбил славните си дни, но за тенисист с неговата класа никога не е късно да се завърне под светлината на прожекторите. Италианецът претърпя ранни отпадания на надпреварите в САЩ, но през тази седмица се завръща в Европа за първия Мастърс 1000 турнир на клей - този в Монте Карло. Дон Фабио познава отлично корта и атмосферата в Княжеството, след като именно тук през 2019г. постигна най-големия успех в своята кариера, когато спечели титлата, надвивайки Рафаел Надал в полуфиналите. Жребият отреди на световния номер 32 да срещне Артур Риндеркнех в първи кръг на тазгодишното издание на турнира.

Срещата се разви на изключително високи обороти, двамата често придаваха голяма агресия на своите удари, грешките също не липсваха, но ключов фактор се оказаха опитът и постепенното надграждане в играта при Фонини, за да може бившият шампион да се поздрави с победата след 7:5 4:6 6:3, дошла за 2 часа и 29 минути на корта. В следващата фаза на надпреварата предстои да станем свидетели на сблъсък между Дон Фабио и Стефанос Циципас, които в допълнение са последните двама шампиони в Монте Карло.

В началото на двубоя се виждаше лека скованост в двамата тенисисти, поради което грешките преобладаваха и станахме свидетели на разменени ранни пробиви. С течение на времето състезателите покачиха нивото в представянето си, неточностите намаляха, но в деветия гейм италианецът допусна спад, от който моментално бе пробит. Риндеркнех получи златна възможност да сервира за спечелване на частта, но Дон Фабио не бе казал последната си дума, като съумя да вдигне интензитета на игра до такава степен, че грешките при противника му не закъсняха и световният номер 32 реализира рибрейк. В последвалите минути психиката на французина бе разклатена, от което окриленият Фонини трупаше само позитиви и с великолепен ретур-уинър по диагонала записа откриващия сет на сметката си.

Аутсайдерът вече изостанал в резултата, видимо не чувстваше голямо напрежение, като това спомогна за подобрение на играта му и с голяма борба реализира пробив на старта на втората част. Бившият шампион от турнира запази спокойствие, дочака своя момент да окаже сериозен натиск на ретур, но след маратонски гейм, който можеше да отиде във всяка от двете посоки, световният номер 58 запази подаването си, с което и своята крехка преднина. Риндеркнех аналогично на първия сет получи възможност да сервира за частта, като за пореден път срещна сериозни трудности, но сервисът се превърна в негов основен точконосител и напълно заслужено след неточност на съперника възстанови паритета в общия резултат.

Решителната част стартира с изравнени сили на корта, но скоро след това с идването на средата на сета Дон Фабио вдигна темпото и предизвика размяна на три последователни пробива, само че в крайна сметка предимството остана на негова страна. Агресивната и изчистена от грешки игра на Фонини даде резултат в края, когато при сервис за мача бившият шампион срещна сериозни трудности, ала запази самообладание, преодоля ги и стигна до крайния успех под бурните аплодисменти на зрителите по трибуните.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фонини се завърна победоносно в Монако и му предстои шампионска битка с Циципас Мартин Петков
Теми:  
артур риндеркнех | мастърс 1000 | монте карло | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook