Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 22:59 на 01.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров демонстрира страхотна игра на АТР 250 турнира в Сан Диего въпреки скорошната си контузия и заслужи мястото си в четвъртфиналната фаза, където го очаква сблъсък с Аслан Карацев. До този момент двамата са се изправяли един срещу друг само веднъж - на четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън в началото на годината, като победител от срещата излезе руснакът в четири сета.

Това обаче не би могло да има значителна тежест преди днешния им мач, тъй като в Мелбърн родният ни представител получи травма в гърба, която го лиши от възможност да довърши двубоя на оптималното си ниво. Също така въпреки отличния си старт на сезона Аслан не успя да съхрани устрема си и в момента е далеч от най-добрата си форма, което увеличава шансовете на нашето момче да вземе реванш, и нека заедно с вас да поразсъждаваме как победата може да стане факт.

Какво да очакваме от Аслан Карацев?

Руснакът заема 24-та позиция в световната ранглиста и е висок 185 сантиметра. Десничар е и играе бекхенд с две ръце, а досега през кариерата си е завършвал само един сезон в топ 200 на света. Карацев е бил определян за един от най-талантливите играчи в страната си, като през своите юношески години редовно получава покани за престижни състезания, но ги проиграва с лека ръка, макар често да е побеждавал в тренировките своя сънародник Карен Хачанов. Основният проблем на Аслан винаги е бил неговата психика, тъй като той редовно е бил склонен да се поддава на напрежението и оттам насетне да изгуби контрол върху себе си и случващото се на корта.

Нервните му изблици са стрували скъпо през времето, защото е изпускал редица пъти да направи големия си пробив, губейки мачове в ранните етапи на значимите турнири. Постепенно играчът бива забравен, а пробивът на по-ниските нива става все по-труден с времето и 27-годишният тенисист се намираше на незавидното 262-ро място преди пандемията от коронавирус. През този период руснакът започва да работи със спортен психолог и да обръща много по-сериозно внимание на тениса, осъзнавайки как времето вече напредва с бързи темпове за него.

Сега обаче виждаме един съвсем друг облик на тенисиста, като ударите му се отличават със страхотна чистота и може да натиска топката еднакво добре от двете страни. Карацев няма някакъв бомбен сервис, но го насочва изключително прецизно, което го прави силно оръжие. Осетинецът играе темпово, само че изгражда точките си до съвършенство и не се изкушава да предприема необуздани атаки.

Световният номер 24 може да придава страхотни ъгли, с които да си освобождава корта за нанасянето на завършващ уинър. Аслан също така показва страхотни волеви качества, които се проявиха най-вече на Откритото първенство на Австралия, когато направи пълен обрат срещу Феликс Оже-Алиасим и показа, че не се притеснява да се съревновава с най-добрите в подобни моменти, което само по себе си е атестат, че не можем можем да разчитаме на проява на нерви от страна на Карацев.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Разбира се, руският тенисист не е лишен от слабости и родният ни представител може да се възползва от тях в хода на двубоя. Липсата на вариативност е проблем, който е основен за стила на Карацев, защото Димитров в даден момент ще се нагоди към мощните му удари и той няма да има какво друго да противопостави, имайки предвид, че все пак не разполага със силата на Вавринка или Дел Потро.

Освен това руснакът досега в надпреварата не е срещал играч с възможностите на Григор при смените на темпото и е можел да вкарва мачовете в удобно за себе си русло. Квалификантът е силно зависим от ритъма си на игра и Гришо просто трябва да се стреми да не му дава такъв, докато изчака неминуемото раздразнение и повишен брой неточности от другата страна на мрежата. 

Нашият сънародник също така притежава достатъчно добре развити дефанзивни качества, за да накара съперника си постоянно да играе допълнителни удари, което с напредването на двубоя ще доведе до омекване при руснака и оттам насетне българинът ще може сам да поеме контрола над събитията на корта.

Коефициенти и очаквания

Предстои среща между двама състезатели, започнали сезона по отличен начин, но в момента намиращи се в колеблива форма, така че победата е от изключително значение за всеки един от тях. Силите определено ми се струват изравнени до краен предел, а вероятно развръзката ще се реши от няколко тънки момента.

Букмейкърите дават известно предимство на руския представител, като шансовете му за успех се котират на 1.72, докато ставката за победа на хасковлията е 2.10, но тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като ние ще се надяваме и сега случаят да е точно такъв и да се поздравим с успех на Димитров, а двубоя отново ще можете да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | аслан карацев | бгтенис | григор димитров | сан диего

Коментари





Следвайте ни в Facebook