Италия ликува: Синер съкруши Медведев за трети пореден път и е финалист в Торино!

от в 17:50 на 18.11.2023
Калоян Соколов

Яник Синер надигра Даниил Медведев за трети пореден път в рамките на малко повече от месец и се превърна в първия италиански състезател достигал до спора за трофея на ATP финалите. Световният номер 4 до неотдавна имаше рекорд от 0 победи и 6 поражения в двубоите си с руснака, но не спира непрекъснато да демонстрира своето огромно израстване под ръководството на Дарън Кейхил. 22-годишният тенисист продължава да е без загуба в Торино и доведе до състояние на пълен екстаз, 13-те хиляди зрители в зала "Pala Alpitour".

Така Синер е единственият състезател с шанс да грабне бонуса от близо 4 милиона и 800 хиляди долара за непобеден шампион, както и да прибави 1500 точки към актива си в световната ранглиста. Срещата между местния любимец и бившия шампион по традиция беше много оспорвана, макар че не се достигна до нивото на драматизъм от финала им във Виена, а в крайна сметка младокът се наложи с крайното 6:3 6:7(4) 6:1, за да си осигури финален сблъсък с един измежду Карлос Алкарас и Новак Джокович.

Медведев стартира по-добре в двубоя и беше познатата тенис стена, а това му позволи пръв да достигне до точка за пробив, която обаче бе отразена с отличен начален удар от страна на неговия съперник. Впоследствие бившият номер едно наглед провеждаше един безпроблемен сервис гейм, повждайки с 40:0, само че загуби 4 поредни точки и накрая предаде подаването си с форхенд в центъра на мрежата.

Синер имаше известни проблеми със затвърждаването на предимството си, след като пропусна две отигравания от наглед печелиши ситуации, но бързо се вкара обратно в релси и заслужено се откъсна напред с 4:1. Оттам насетне сервиращите изцяло доминираха на корта, което устройваше напълно местния любимец, който много скоро имаше преднина в отделните сетове.

Руснакът ставаше все по-убедителен на собствен начален удар и минаваше с лекота през подаванията си във втората част, докато 22-годишният играч трябваше да работи сериозно за всяка една спечелена точка, защото топката непрекъснато се връщаше в неговото поле и Медведев правеше всичко възможно да удължава разиграванията.

Въпреки усилията на носителя на трофея от 2020-та, то грешките от ракетата на младока почти не идваха и нещата вървяха напълно равностойно до 3:3. Тогава световният номер три реши да увеличи скоростта на своите удари и дори в дадени моменти отне инициативата от Синер, което му помогна да достигне до брейкбол.

Реакцията на дебютанта в турнира, беше повече от впечатляваща, тъй като атакува успешно мрежата и не позволи да бъде пробит. Категорично обаче Медведев изглеждаше по-солиден в темповите разигравания и  определено придоби ясно изразено надмощие в битката от дъното на корта, само че италианецът можеше да разчита на сервиса си в най-важните моменти и успя да доведе сета до тайбрек.

Там руснакът пръв нанесе удар, постигайки мини пробив, след като спечели поредната маратонска точка, с помощта на изящна къса топка. Последва неспасяем сервис от ракета на Медведев, но Синер бързо се върна в играта, за което роля имаше сбъркано воле от неговия съперник.

Бившият номер едно обаче веднага се понесе в нова атака към мрежата и местният любимец не издържа на натиска, след като сбърка при опита си за минаващ удар. Оттам насетне Медведев не даде никакви шансове на своя опонент, който можеше единствено да гледа как началните удари на руснака профучават покрай него и победителят щеше да бъде определен в трета решителна част.

Шампионът от Виена изглеждаше леко смутен на старта на третия сет, ала много бързо се окопити и взе откриващото си подаване. По-високоранкраният тенисист пък на два пъти пресили своите форхенди и изостана с 15:40 в следващия гейм и макар да отрази двете възможности за пробив, то се пропука при третия шанс пред Синер, допускайки двойна грешка.

Това даде огромна доза увереност на младока, чиито отигравания ставаха все по-мощни и москвочанинът трябваше да отстъпи още по-назад от обичайната си позиция, за да се противопостави успешно. Италианецът превръщаше почти всеки свой удар в директна точка и използваше отлично енергията от трибуните, която му позволи да отмъкне още веднъж подаването на по-опитния си съперник и можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха, триумфирайки след 2 часа и 30 минути прекарано време на корта.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Италия ликува: Синер съкруши Медведев за трети пореден път и е финалист в Торино! Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals | даниил медведев | Обзори | торино | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook