Краят се отлага: Героичен Лопес удължи кариерата си след триумф над финалиста от Хертогенбош

от в 21:57 на 28.06.2023
Мартин Петков

"Последният танц" за 41-годишния Фелисиано Лопес в тениса продължава и краят на кариерата му, продължила над четвърт век, ще настъпи след поне още един мач за испанеца на АТР 250 надпреварата в Майорка, след като ветеранът се класира за четвъртфиналите. Местният любимец, който играе заключителния си турнир като професионален тенисист, надгради над успеха си срещу австралиеца Марк Пърсел на старта и през днешния ден взе скалпа на сънародника му Джордан Томпсън, когото сломи за 2 часа и 8 минути на корта - 7:6(6) 1:6 6:3.

По този начин бившият номер 12 удължи кариерата си с поне още един мач, като в опит да повтори стореното и да се класира за полуфиналната фаза в състезанието ще срещне непретенциозния върху тревата Яник Ханфман, който обаче по-рано днес детронира защитаващия шампион Стефанос Циципас.

Откриващият сет от двубоя не ни предостави особено вълнуващи моменти в големи отрязъци от частта, след като типично за зелената настилка сервиращите имаха контрол върху случващото се и подаванията си трупаха необратимо в активите им. С достигането на заключителните минути от частта и по-точно 11-ия гейм, когато местната легенда бе на начален удар, то той допусна няколко лековати грешки, продиктувани и от умората, като изостана с 15:40, ала поставен под напрежение ни показа за хиляден път в своята кариера изпипания до съвършенство прийом сервис-мрежа, благодарение на който оцеля и предизвика изиграването на тайбрек.

В него ветеранът не започна добре, след като австралиецът пласира ретур уинър, за да вземе аванс от минипробив, който Лопес скоропостижно отрази и макар левичарят да трябваше да спасява сетбол впоследствие, то той продължи да сервира на висота в ключовите мигове и спечели последните три точки за сета, записвайки го срещу името си за радост на сънародниците си по трибуните.

На старта на втората част проблемите за световния номер 71 и финалист в Хертогенбош достигнаха нови измерения, след като неточностите от ракетата му необратимо се трупаха и той изостана с 0:40 в дебютното си подаване, ала изправен до стената, намери началния си удар и оцеля. Оттам насетне физическото изтощение за 41-годишния ибериец започна да взема връх над него и той вече не бе все така бърз в придвижването си към мрежата, което позволяваше на Томпсън да осъществява множество печеливши комбинации от основната линия, с които разминаваше левичаря, и той проби последователно на два пъти, като във всеки от случаите спаси и точка за рибрейк, за да изравни статуквото в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част славният испанец ни напомни за равнището си от старта на срещата, като отново влизаше в интензивни размени от основната линия и умело напредваше към мрежата, където своеобразно рисуваше със своите волета, за да отмъкне гейма на противника си - 3:0. Впоследствие ветеранът продължи подема си и след почивката, като бе напът да дублира предимството си, но пропиля с лека ръка два брейкбола и мигновено трябваше на свой ред да се бори за преднината си в резултата, след като изостана с 30:40 в петия гейм.

Именно в преломния момент Лопес запази необходимото спокойствие и пласира три безпощадни сервиса, за да удържи подаването си, като скоропостижно си осигури два мачбола още при начален удар на Томпсън, които обаче неосъществи и трябваше да сервира за победата си, за която потрепери при 15:30, ала не допусна да "изпусне питомното" и удължи кариерата си с поне още един мач.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Краят се отлага: Героичен Лопес удължи кариерата си след триумф над финалиста от Хертогенбош Мартин Петков
Теми:  
джордан томпсън | майорка | фелисиано лопес

Коментари





Следвайте ни в Facebook