"Не исках да го разплача, а накрая загубих": Спомените на Пат Кеш за 14-годишния Надал

от в 16:39 на 06.02.2023
Калоян Соколов

В последно време често ставаме свидетели на дадени играчи, които реализират своя потенциал сравнително късно, както например 29-годишната китайка Лин Жу, която вчера спечели дебютната си WTA титла. При Рафаел Надал обаче отрано се е знаело, че говорим за състезател с огромен потенциал и точно заради това Рафа почти няма изяви в юношеския тенис. Испанецът печели първата си победа в ATP Тура още на 15 години, а и до днес е последният тийнейджър съумял да спечели титла от Големия шлем. 

Самият Пат Кеш пък разказва, че се е сблъсъкал случайно с потенциала на манакореца, когато Надал е бил само на 14 години и мигновено е разбрал, че си има работа с бъдеща звезда. Бившият шампион от Уимбълдън се озовава в родния град на 22-кратния носител на "мейджър" трофеи, за да изиграе демонстративен мач с Борис Бекер, ала вместо това е принуден от обстоятелствата да премери сили с Матадора, а историята на австралиеца е повече от любопитна:

"Преди много години трябваше да изиграем демонстративен мач с Борис Бекер в Майорка, но той се отказа около половин час преди началото на събитието. Тогава организаторите ми казаха, че ще трябва да се изправя срещу 14-годишно местно хлапе. Това ме накара изцяло да променя настройката си за мача и бях решил да отпусна няколко гейма на момчето, за да не го разплача на корта.

Оказа се, че изобщо не съм подготвен за предизвикателството, защото младокът играеше с невероятен интензитет и още тогава придаваше невероятен топспин на топката. Разбира се, то ударите му далеч не бяха толкова мощни и не е нещо, с което не можех да се справя, само че бях прекалено отпуснат и публиката го подкрепяше по всевъзможни начини.

Всичко това доведе до спечелен първи сет от негова страна, а аз си казах как моментално трябва да спра да се правя на толкова великодушен и да заиграя на максимум, защото малкият е готов да ме победи, ако му дам възможност.

 

Започнах да излизам често на мрежата и увеличих мощта в отиграванията си. Тогава бях на 38 години, така че все още можех да удрям много здраво топката и спечелих с лекота втората част.

Повечето хлапета биха се разпаднали при подобен обрат на събитията, но той не се притесни в нито един момент и ме победи в решителния супер тайбрек.

Впоследствие споделих на организаторите, че никога не съм виждал толкова добър 14-годишен тенисист и поисках да узная неговото име, а вие вероятно вече се досещате за края на тази история, защото аз наистина се бях изправил срещу Рафаел Надал" - спомня си Кеш.

Източник: TennisUpToDate 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Не исках да го разплача, а накрая загубих": Спомените на Пат Кеш за 14-годишния Надал Калоян Соколов
Теми:  
atp | истории и анализи | любопитно | пат кеш | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook