От победа над световната номер едно до провал в Аделаида: Шампионката от Уимбълдън е аут

от в 10:55 на 04.01.2023
Калоян Соколов

Елена Рибакина имаше трудности да се справи с огромните очаквания към себе си, след като триумфира на миналогодишния Уимбълдън и не завърши сезона по най-убедителния начин, но отправи сериозно послание към съперничките си със своето представяне на World Tennis League, където не допусна нито едно поражение в хода на отборната демонстративна надпревара, побеждавайки имена от ранга на Арина Сабаленка, Каролин Гарсия и световната номер едно Ига Швьонтек, за да изведе селекцията на "Ястребите" до трофея.

Въпросните силни изяви на казахстанката я направиха една от основните фаворитки за титлата на WTA 500 надпреварата в Аделаида, където през миналата година тя достигна до финала и определено не беше невъзможно да си я представим как този път прави следващата крачка към завоюването на купата.

Рибакина откри участието си с успех над Даниел Колинс, която е актуалната финалистка на Аустрелиън Оупън и наглед не трябваше да има никакви затруднения в следващия кръг срещу Марта Костюк. Талантливата 20-годишна тенисистка обаче беше на съвсем друго мнение и постигна пълен обрат над световната номер 19, като по този начин предотврати евентуално повторение на финала от Уимбълдън, защото по всяка вероятност ще срещне топ поставената Онс Жабер във фазата на четвъртфиналите.

Първата част протече крайно необичайно за дамски мач, тъй като не видяхме нито един пробив в нея. Двете тенисистки пък определено имаха за какво да съжаляват, защото украинката дръпна с 15:40 при 4:4 гейма, а впоследствие Рибакина се сдоби три последователни сетбола на ретур, но в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там грубата сила на казахстанката тенисистка взе връх и изглеждаше, че оттам насетне двубоя ще бъде изцяло под нейния контрол.

69-тата в света продължи да бъде безупречна на собствен начален удар, ала същевременно значително подобри изявите си на посрещане и вече редовно отразяваше мощните начални удари на по-високоранкираната тенисистка. Това не позволяваше на Рибакина да провежда разиграванията по свой вкус и грешките се множаха от ракетата ѝ, като Костюк се възползва от ситуацията и изравни общия резултат.

Фаворитката отреагира за началото на третата част и веднага се сдоби с брейк аванс, само че продължаваше да няма никакъв ритъм в играта си и губеше всяка една по-дълга размяна, което украинката веднага забеляза и започна да вкарва съперничката си в изтощителни разигравания. Тази тактика даде мигновен резултат за 20-годишната състезателка, която влезе в серия от 4 поредни спечелени гейма и не след дълго се поздрави с победата в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От победа над световната номер едно до провал в Аделаида: Шампионката от Уимбълдън е аут Калоян Соколов
Теми:  
wta | Аделаида | елена рибакина | марта костюк | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook