По шампионски: Алкарас разгроми световния №26 и ще спори с Циципас за титлата в Барселона!

от в 19:02 на 22.04.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас вече се завърна обратно на корта в хода на настоящата седмица, след като контузията в лявата ръка, която получи при участието си на турнира в Маями, не му позволи да се включи на Мастърса в Монте Карло. Първата задача пред 19-годишния испанец за сезона на клей пък далеч не е безобидна, след като Карлитос трябва да защитава титлата си на АТР 500 надпреварата в Барселона, като любопитното за тийнейджъра е, че досега в кариерата си не е успял да завърши успешно кампания по отбраняване на свой трофей нито веднъж.

Шампионът от US Open към момента с представянето си в каталунския град дава ясни сигнали, че се чувства отлично физически, което обаче трудно може да бъде казано за играта му, предвид сериозния брой грешки, който допуска в мачовете си, но въпреки това доскорошният номер едно намери място в полуфиналната фаза без загубен сет. През днешния ден Алкарас в опит да подпечата класирането си за финала пък трябваше да срещне една от изненадите в турнира - Даниел Еванс, който обаче далеч не се оказа толкова трудно препятствие за топ поставения в схемата и той го разгроми за час 19 минути на корта - 6:2 6:2.

По този начин мечтаният финал в Барселона е факт, като в спор за титлата утре ще влязат най-високоранкираните играчи в надпреварата, а именно Карлитос и Стефанос Циципас, чието съперничество към момента бива доминирано от местния любимец, който е спечелил трите им досегашни срещи, последната от които е четвъртфиналът им в Каталуния през миналия сезон.

Британецът още от началните минути в двубоя засвидетелства тактическия си замисъл, че ще опитва да избягва размените от основната линия с тийнейджъра, като често можехме да го видим в близост до мрежата. В първите моменти планът на световния номер 26 сработваше по желания от него начин и той спечели дебютното си подаване, ала за Карлитос не отне много време, за да се нагоди към стила на съперника си и започна да пласира ударите си дълбоко, което му позволяваше на свой ред да тръгва напред, където беше безупречен в завършващите си отигравания и скоропостижно поведе с пробив.

Застанал на начален удар, за да затвърди преимуществото си в резултата, защитаващият шампион поведе с 40:0 и наглед подцени ситуацията, като неколкократно пресили ударите си и ги изпрати в аут, от което напът да се възползва Еванс, който достигна точка за рибрейк, но топ поставеният не трепна и удържа сервиса. С това си действие Алкарас заслужи бурните аплодисменти на сънародниците си на корта, като видимо вдъхновен смени на следващата предавка и макар британецът на собствено подаване да прибегна към прийома сервис-мрежа, то ретурите, които фаворитът пласираше, бяха основополагащи за силното му представяне и посредством втори пробив тийнейджърът записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част подемът в представянето на местния любимец продължи с пълна сила, като излизанията на мрежата на световния номер 26 се превърнаха в лесна плячка за шампиона от US Open, чиито минаващи удари впечатляваха и на бърза ръка испанецът отмъкна подаването на съперника. Последвалият момент на начален удар далеч не протече без перипетии за фаворита, който трябваше да отразява брейкбол, но той сетен път лимитира възможностите пред Еванс в разиграването и отстоя аванса си, като светкавично използва придобития импулс и затвърди доминиращата си позиция на корта чрез втори пробив.

По-нискоранкираният състезател обаче с играта си показа, че все още не е готов да се предаде и сложи край на серията от шест поредни гейма за защитаващия шампион, като най-после реализира така бленувания си рибрейк, преди да затвърди подаването си за 2:4 и да поведе с 0:30 при сервис на Карлитос. Настъпил моментът за здрави нерви, Алкарас подходи със завидно хладнокръвие към неблагоприятната ситуация и без да даде повече точка на противника, сложи край на миникризата в представянето си, като спечели гейма си и броени минути по-късно при начален удар на Еванс узакони триумфа си в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По шампионски: Алкарас разгроми световния №26 и ще спори с Циципас за титлата в Барселона! Мартин Петков
Теми:  
atp | барселона | даниел еванс | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook