С финален тайбрек: Сабаленка сътвори немислим обрат и предотврати американския финал на US Open

от в 07:53 на 08.09.2023
Мартин Петков

Арина Сабаленка сътвори един от най-впечатляващите обрати през настоящия тенис сезон и смълча домакините, след като преодоля теста на Мадисън Кийс и се класира за дебютния си финал на US Open. Вторият полуфинал в Ню Йорк ни предложи крайно драматични мигове на "Артър Аш Стейдиъм", предвид факта че американката видимо играеше най-добрия си тенис и успя да поведе с 6:0 5:3, като дори сервираше за победата, както и впоследствие имаше пробив аванс в решителната част, но бъдещата световна номер едно остана хладнокръвна във важните моменти и се завърна от сет и брейк пасив, за да триумфира в епичен дуел, завършил със супертайбрек след 2 часа и 32 минути на корта - 0:6 7:6(1) 7:6(5).

По този начин мечтаният за домакините изцяло американски финал между Коко Гоф и Кийс няма да се състои, след като шампионката от Аустрелиън Оупън им обърка сметките и в опит да подпечата изкачването си на върха в класацията на WTA, печелейки титлата от Откритото първенство на САЩ, ще се изправи именно срещу 19-годишната Коко, намираща се в серия от 11 поредни победи.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с оптимизъм за бившата финалистка в турнира, която видимо се чувстваше безкрайно уверена в способностите си и наложи доминацията си в разиграванията, като продуцираше изумителен брой уинъри, с което напълно обезличаваше игрово втората поставена. Шампионката от Аустрелиън Оупън пък сама далеч не си помагаше, предвид факта че направи две двойни грешки в ключови моменти, за да станем свидетели на мечтан старт за Кийс, която се откъсна напред в резултата с предимство от два пробива. Изостанала в догонващата позиция, беларуската най-после заигра до обичайното си ниво и дори си осигури две точки за рибрейк, ала безупречното представяне на световната номер 17 се пренесе и в мотивите ѝ на собствено сервис, като тя отстоя своето. Придобила сериозен импулс от защитата на аванса си в статуквото, то фаворитката на публиката вдигна още повече оборотите и отново отмъкна началния удар на бъдещата първа ракета на планетата, с което ѝ "върза геврек" в откриващия сет, записвайки цели 12 печеливши отигравания срещу едва три такива на Сабаленка.

С настъпването на втората част шампионката от Аустрелиън Оупън съумя да стабилизира сервиса си и спря серията на домакинската представителка, като спечели дебютния си за мача гейм, което "отпразнува" саркастично с вдигнати във въздуха ръце. Силните моменти на корта за американката обаче далеч не приключиха дотук и тя продължи да поддържа все така висока успеваемост в разиграванията, като със завидно самочувствие завършваше атаките си, преди чрез ретур уинър да осъществи ранен пробив.

Ответната реакция на бъдещата номер едно пък също не отстъпи по качество на стореното от 17-ата поставена и фаворитката на букмейкърите засвидетелства мощта в ударите си, за да реализира рибрейк, ала скоропостижно грешките отново превзеха играта ѝ и тя общо за пети път в хода на мача предаде подаването си в актива на финалистката от 2017-а. Оттам насетне Кийс изцяло насочи вниманието си към това да бъде докрай перфектна в миговете си на начален удар и макар да изглеждаше перфектна в това отношение, то тя остана подвластна на напрежението в десетия гейм, когато сервираше за победата, и след четири непредизвикани грешки се раздели с преднината си - 5:5. Разочарованието за американката от случилото се пък доведе до ситуация 15:40 при идното ѝ подаване, което означаваше два сетбола пред втората поставена, но именно тогава световната номер 17 показа здрави нерви и оцеля, за да бъдем отведени в тайбрек, където Кийс на практика се "самоуби" с купищата си неточности и равенството в отделните сетове бе подновено.

В минутите преди началото на решителната трета част пък световната номер 17 изпита болки в областта на левия си крак и дори се видя принудена да вземе медицински таймаут. Физическият дискомфорт за бившата финалистка бе напът да я сломи още в дебютния ѝ гейм за сета, след като тя продължи все така необратимо да инкасира грешки, което доведе до брейкбол за беларуската. Изправена до стената във фундаменталната ситуация, Кийс намери верен съюзник в лицето на първия си сервис и оцеля, като постепенно с течение на времето подобри значително позицията си в разиграванията и дочака спада в равнището на противничката си, за да реализира наглед ключов пробив - 4:2. 

Отговорът на предизвикателството от страна на Сабаленка обаче определено си заслужаваше внимание, предвид факта че тя заложи изцяло на агресивни ретури и ръководеше размените от основната линия, при което сътвори светкавичен рибрейк. Впоследствие американката се оказа много близо до това да поднови водачеството си в резултата, след като броят на неточностите от страна на бъдещата номер едно надхвърляше своеобразната норма, ала тя оцеля след две спасени точки за пробив и оттам насетне сервиращите имаха пълния контрол върху събитията на корта, за да се стигне до решителен супертайбрек, който трябваше да определи втората финалистка в Ню Йорк.

В него Сабаленка влезе със завидно самочувствие и заложи на атакуващия тенис още от първата точка, като наложи изключително високо темпо на игра и без време за губене се сдоби с предимство от два минипробива. Американката на свой ред отговори с две блестящи офанзивни акции и намали изоставането си до 2:4 точки, но от този момент нататък шампионката от Аустрелиън Оупън прогресивно увеличаваше преднината си в резултата, за да оползотвори своя трети мачбол, узаконявайки една от най-сладките и важни победи в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С финален тайбрек: Сабаленка сътвори немислим обрат и предотврати американския финал на US Open Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | Арина Сабаленка | мадисън кийс

Коментари





Следвайте ни в Facebook