След здрава битка и решителен тайбрек: Андреев сломи бивш номер 68 на старта в Унгария

от в 14:12 на 14.03.2023
Мартин Петков

Адриан Андреев през миналата седмица се завърна на корта след едномесечно отсъствие и взе участие на Чаланджъра в Лугано, където записа една победа, преди да отпадне в осминафиналите. Следващата дестинация в календара на третата ни ракета пък се явяваше надпреварата от същата категория в унгарския град Шекесфервар, като в хода на днешния ден 21-годишният софиянец откри кампанията си в състезанието с впечатляващ обрат над квалификанта и бивш номер 68 Гералд Мелцер, когото успя да сломи за точно 3 астрономически часа игра - 6:7(4) 6:3 7:6(2). По този начин талантливият ни сънародник, който е пети поставен в схемата и от понеделник ще се завърне в топ 200, възобновявайки статута си на втора ракета за родината ни, се класира за втория етап в турнира и ще срещне победителя измежду участващия посредством "уайлд кард" Петер Файта и бившия шампион от Sofia Open - Мирза Башич.

Началото на двубоя беше повече от обещаващо за българина, който имаше изявено предимство при размените от основната линия и видимо се чувстваше добре на клея, макар и в зала, като проби за свръхзвуков старт на мача. Миг на колебание коства преднината на родния ни представител, който предаде впоследствие началния си удар на нула, но скоропостижно се реабилитира и с поредната си серия от отлично проведени атаки проби за втори път, осигурявайки си възможност да сервира за спечелването на дебютната част.

Нещата нагледно протичаха по план за Андреев, който спечели три последователни точки и достигна сетбол при 40:30, но оттам насетне сбърка лековато и не взе нито точка повече в гейма си, при което австриецът реализира рибрейк и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него третата ни ракета си завоюва ранен аванс от минипробив в актива и поведе с 3:1 пункта, но оттам насетне представянето му претърпя крах и под знака на неспирните неточности в играта си предаде изцяло инициативата на световния номер 381, който грабна своя шанс и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част, Адриан видимо остави случилото си досега в срещата зад гърба си, като отново със завидно самочувствие провеждаше акциите си в офанзивен план и остави квалификанта без противодействие, за да поведе с пробив. Най-важният момент за сънародника ни настъпи при последвалия му гейм, когато той запази нужното хладнокръвие, за да спаси точка за рибрейк, с което затвърди преднината си и оттам нататък беше безупречен във всяко едно отношение, изравнявайки резултата в отделните сетове.

Решителната трета част не започна по особено убедителен начин за софиянеца, който беше напът да предаде дебютното си подаване за нея, но остана верен на стила си и преодоля опасността, надвиснала над него при 15:40. Впоследствие ролите на корта се размениха и световният номер 204 беше във водещата позиция, като с приближаването на края на двубоя успя неколкократно да заплаши сервиса на австриеца и разполагаше с така наречения "скрит мачбол", но до нещо повече не се стигна и нов тайбрек трябваше да определи победителя. В него Андреев направи първата крачка в положителната посока, като взе предимство от минипробив, което скоропостижно дублира и доразви преднината си 6:1 точки в своя полза, като при подобен резултат нямаше никакви перипетии, за да узакони победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След здрава битка и решителен тайбрек: Андреев сломи бивш номер 68 на старта в Унгария Мартин Петков
Теми:  
адриан андреев | бгтенис | жералд мелцер | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook