Стокхолм: "Щастлив губещ" отпусна само пет гейма на Вавринка и го отстрани от турнира

от в 07:59 на 20.10.2023
Калоян Соколов

Томаш Махач продължава с невероятна си победна серия. Чехът беше в основната на класирането на своята родина за финалите в Купа "Дейвис", а впоследствие завоюва титлите на силните Чаланджъри в Орлеан и Мулерон-ле-Каптиф. Всичко това предвещаваше, че световният номер 81 ще пренесе силните си игри и на ниво ATP, но 18-годишният Дино Призмич го спря още в първия кръг на пресявките за ATP 250 състезанието в Стокхолм и така прекъсна серията му от 13 поредни победи.

Късметът обаче се усмихна на Махач и той попадна в основната схема като "щастлив губещ", заемайки мястото на един от топ поставените, а именно Алехандро Даводивоч Фокина, което му позволи да стартира участието си директно от втория кръг.

Там наглед го чакаше изключително тежката задача да се изправи срещу 3-кратния "мейджър" шампион Стан Вавринка, само че чехът демонстрира как се намира в далеч по-добра моментна форма от ветерана и го надви с лекота - 6:4 6:1. Така Махач се класира за 1/4-финалната фаза, в която ще премери сили с друг играч в положителна поредица от резултати - Ласло Джере.

Началото беше по-добро за Вавринка, който обстрелваше безмилостно полето на своя съперник и правеше множество завършващи удари. Швейцарецът използваше всяка една възможност, за да покачи темпото на игра и неговият съперник постоянно беше принуден да отиграва топката от защитна позиция. Всичко това позволи на 38-годишния тенисист да разполага с три брейкбола в хода на сета, но той не показа достатъчно търпение в тези моменти, докато "щастливия губещ" се възползва още от първата си възможност при сервис на Вавринка, реализирайки решителен пробив в десетия гейм, за да сложи точка на спора в откриващия сет.

Това до голяма степен беше ключово за изхода на двубоя, тъй като Стан спечели на нула откриващото си подаване във втората част, но видимо не изглеждаше толкова свеж и се опитваше да форсира прекалено много разиграванията. По-нискоранкирният състезател пък усети проблемите от другата страна на мрежата и просто се стараеше да удължава максимално точките, като това му донесе нужните дивиденти и той приключи сблъсъка със серия от 5 поредни гейма в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Стокхолм: "Щастлив губещ" отпусна само пет гейма на Вавринка и го отстрани от турнира Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | Стан Вавринка | стокхолм | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook