В 5-сетов трилър: Рубльов оцеля в супертайбрек срещу световния №78 за успешен старт на АО

от в 09:48 на 14.01.2024
Мартин Петков

Андрей Рубльов срещна огромни затруднения в откриващия си мач на тазгодишния Аустрелиън Оупън, като бе замесен в петсетова битка още на старта, но в крайна сметка потегли победоносно в Мелбърн. Руснакът, който демонстрира отлична спортна форма в началото на сезона и триумфира с титлата на турнира в Хонг Конг, изглеждаше устремен към безпроблемен успех срещу световния номер 78 Тиаго Сейбот Вилд, но с развитието на двубоя му се наложи да се сблъска с най-доброто лице на сензацията от миналогодишния Ролан Гарос, преди да заслужи победата след 3 часа и 45 минути престой на корта, завръщайки се от 2:5 точки в решителния супертайбрек - 7:5 6:4 3:6 4:6 7:6(6).

Така петият поставен в схемата узакони класирането си за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, където му предстои да се изправи срещу един измежду Кристофър Юбенкс и Таро Даниел, който вчера взе участие във финалната битка на надпреварата в Окланд.

Стартът на двубоя се оказа силно оптимистичен за бразилеца, който първоначално спаси брейкбол, преди да разкрие нагледно уменията си в атакуващ план, като засвидетелства класата на форхенда си и се оттегли на първата почивка за мача с пробив аванс. Въпреки колебливия си четвърт час до този момент в срещата, постепенно Рубльов значително покачи качеството на ударите си и все по-често излизаше в ролята на победител при своебразните престрелки от основната линия, което му позволи да установи траен контрол на корта и той не просто скоропостижно навакса пасива си в резултата, а дори в последния възможен момент от сета реализира решаващ брейк, за да направи първата крачка по пътя към победата.

С настъпването на втората част устремът на московчанина продължи с пълна сила и той ясно загатна за разликата в класите, като превъзходството в срещата бе изцяло на негова страна, с което и пробивът в актива му не закъсня. Впоследствие зададеното от световния номер 5 темпо се оказа твърде висока летва за аутсайдера, като до голяма степен необезпокоявано Рубльов дублира преднината си в сблъсъка.

На старта на третия сет всичко видимо се развиваше според усмотрението на петия поставен, който скоропостижно достигна до възможности за пробив, като краят на двубоя изглеждаше въпрос единствено на формалност. Сейбот Вилд с действията си показа обаче, че далеч не е на това мнение и внезапно подобри равнището си драстично, намирайки отговор за всяка от офанзивните акции на противника, което го постави на практика в лидерската позиция на корта и той мигновено побърза да ни докаже неоспоримата си способност да пласира бомбастични уинъри, за да осъществи фундаментален брейк, извел го да намаляването на пасива му в отделните части.

Допуснал да изгуби почва под краката си, руснакът далеч не съумя да се съвземе от случилото се и за четвъртия сет, като в него ясно личеше игровият превес на световния номер 78, който умело дирижираше събитията на корта посредством силно атакуващия си стил и не след дълго осъществи пробив. Оттам насетне грешките в представянето на Рубльов също зачестиха, предвид факта че бурният му нрав излезе на показ, докато бразилецът продължаваше все така да разчита на доказаните оръжия в репертоара си и поднови равенството в общия резултат на сблъсъка, изпращайки го в заключителната му фаза.

Решителният пети сет ни предложи съвсем различен мироглед върху случващото се на корта в последния малко над час игра, след като московчанинът съумя да стабилизира началния си удар и по никакъв начин не допускаше сервиса му да бъде застрашен. Същевременно самият той неколкократно предугаждаше умело посоката в подаванията на противника си и контролираше наглед събитията, като на два пъти разполагаше с преднина от 0:40 на посрещане, при втория случай шансовете му дори бяха под формата на мачболи, но ръката на Сейбот Вилд не трепна под напрежение и той предизвика изиграването на решителен супертайбрек.

В него световният номер 5 опита рано да вземе инициативата, но това му решение, да покачи агресията в отиграванията си, се оказа далеч от рентабилно и той на бърза ръка изостана с два минипробива пасив при 2:5. Въпреки това обаче, Рубльов остана верен на себе си и продължи все така да атакува при всеки удобен миг, като на моменти самоотвержените му действия бяха ознаменувани с успех, предвид факта че той влезе в серия и спечели осем от последните девет точки за мача, с което официализира изстраданата си победа на старта в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-сетов трилър: Рубльов оцеля в супертайбрек срещу световния №78 за успешен старт на АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | андрей рубльов | тиаго сейбот вилд

Коментари





Следвайте ни в Facebook