В 5-сетова битка: Хуркач избегна сензацията срещу 18-годишен квалификант на АО

от в 15:45 на 18.01.2024
Мартин Вичев

Хуберт Хуркач оцеля срещу квафилификанта Якуб Меншик в 5-сетов сблъсък от втория кръг на Откритото първенство на Австралия и не допусна изненада. Мачът приключи в близо 1 часа след полунощ и продължи три часа и половина - 7:6(9) 1:6 7:5 1:6 3:6. Полякът имаше изключително много проблеми в хода на мача за разрешаване, но в крайна сметка се справи и очаква Юго Умбер в трети кръг.

В началото на срещата, Хуркач започна по-настоятелно, като тормозеше подаването на Меншик и дори имаше възможност за пробив, но не се възползва. В крайна сметка, двамата тенисисти печелеха сервис геймовете си, като до края нищо интересно не се случи и развръзката на сета предстоеше да се реши в тайбрек. Дългият 13-ти гейм премина през доста драматични обрати, като чехът спаси два сетбола, за да триумфира в тайбрека с 11 на 9 точки и да грабне първата част след 56 минути игра. В началото на втория сет, Хуркач заигра на много високо равнище и направи първи пробив от началото на мача, след което го затвърди и на бърза ръка поведе с 3:0. Меншик записа гейм на своята сметка, но допусна втори пробив при 1:4 и така изостана с два брейка пасив. Впоследствие, полякът нямаше проблеми при затварянето на сета на свое подаване и така възстанови паритета.

Пробивите за Хуркач продължиха и през третата част, като той "взе" подаването на Меншик, но този път, чехът се стегна и направи моментален рибрейк. В следващите мигове на мача, предимството на сервиращите властваше на корта до 6:5, когато полякът трябваше да подава за оставане в сета. Настъпи спад в играта на деветия в света и той не спечели гейма си, с което загуби третия сет и вече изоставаше с 2 на 1 сета. По подобие на втората част, Хуркач заигра на много високо ниво в четвъртия сет и реализира пробив при 1:1, след което го дублира с нов брейк при 1:3. На свое подаване, полякът не срещаше трудности и при 1:5, направи трети пробив, с което сложи точка на спора в четвъртата част и предстоеше да станем свидетели на пети решителен сет.

Надмощието на Хуркач продължи да бъде факт и в началото на петата част, като той можеше да излезе едни гърди напред, стигайки до пет брейк шанса в първото подаване на Меншик, но с всички усилия, чехът се измъкна. Все пак, полякът продължи инициативата си и направи пробив при 2:3, след което го затвърди безпроблемно. В крайна сметка, повече изненади нямаше и световният номер 9 затвори мача на свое подаване и така оцеля в 5-сетов трилър под вече спусналата се нощ над Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-сетова битка: Хуркач избегна сензацията срещу 18-годишен квалификант на АО Мартин Вичев
Теми:  
АО2024 | меншик | хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook