В битката на младостта: Музети развенча Алкарас и се поздрави с дебютен ATP трофей!

от в 17:41 на 24.07.2022
Мартин Петков

Лоренцо Музети неотдавна се появи на звездния тенис небосклон, след като едва 18-годишен през 2020-а година се справи последователно със съпротивата на Стан Вавринка и Кей Нишикори по време на домашния си Мастърс 1000 турнир в Рим. Италианецът обаче така и не съумява да разкрие потенциала си в пълния му блясък, като често става обект на разочароващи загуби в ранните фази на АТР надпреварите. 20-годишният представител на ,,адзурите" в добавка на това търпи сериозен застой в световната ранглиста, но навярно това изглежда му помогна да свали огромното напрежение от плещите си, което му биваше наслагвано от фенове и медии, като постепенно в последно време можем да забележим израстване в представянето му.

Световният номер 62 не крие от никого, че именно клеят е любимата му настилка, а с показаното от италианеца в хода на отминаващата седмица на турнира от сериите АТР 500 в Хамбург, то логично би било всеки да се съгласи с казаното. Музети се представя на върха на възможностите в германския град, като преодоля съпротивата на множество специалисти на червено, за да достигне дебютен АТР финал в кариерата си, където го очакваше вездесъщият и бъдещ световен номер 5 от утрешния ден Карлос Алкарас, който излезе на корта в преследване на своята пета титла за сезона.

Сблъсъкът противопоставящ двама от видните представители на новото поколение ни предостави възможност да видим всичко най-добро, на което е способен италианецът, докато от отсрещната страна на мрежата тийнейджърът от Мурсия изпитваше затруднения с това да намира очертанията на корта, като грешките се трупаха неспирно на сметката му. Музети, който неведнъж е имал проблеми от психическо естество във важните моменти, днес отново напомни за това си лице, но все пак не се поддаде на емоциите и след 2 часа и 49 минути на корта пречупи именития си противник с 6:4 (6)6:7 6:4, за да завоюва своя дебютен АТР трофей.

Началните минути на двубоя се оказаха повече от интригуващи, след като испанецът допусна прекомерен брой неточности, губейки шест последователни точки, и инкасира пробив в откриващото си подаване, ала в типично свой стил моментално съумя да се съвземе от пагубната ситуация и реализира рибрейк, за да възстанови паритета на корта. Впоследствие двамата младежи взеха пълен контрол при моментите си на начален удар, но наглед неочаквано всичко рухна за Алкарас в седмия гейм, когато топ поставеният допусна четири поредни непредизвикани грешки и предаде сервиса си в актива на световния номер 62, който затвърди оставените добри впечатления с играта си до момента и поведе с 5:3. Музети, който често в кариерата си среща трудности, когато му се наложи да сервира за спечелване на сет, в този случай запази нужното хладнокръвие и с отлична вариация между форхенд и къса топка не остави никакви шансове за противодействие на противника, откривайки сметката си в общия резултат, като се доближи на само сет от така желаната първа АТР титла.

Стартът на втората част извади на показ част от слабостите в играта на тийнейджъра, който усетил обзелото го напрежение грешеше значително повече и след неуспешен опит за къса топка, спрял в мрежата, то 20-годишният състезател от ,,Ботуша" се поздрави с ранен пробив аванс. Последваха четири нулеви подавания за сервиращите, преди не след дълго да настъпи повратната точка в сблъсъка, дошла в осмия гейм, когато световният номер 62 опрян до стената на начален удар при 0:40 съумя с тактична и изчистена от неточности игра да се спаси от злощастната ситуация, повеждайки със сет и 5:3. Застанал на сервис за победата, то Музети имаше огромна доза късмет, когато при 0:15 станахме свидетели на второ тупване на топката върху корта, но за втора последователна седмица грешка на съдиите във важен момент от финалния мач позволи на 20-годишния италианец да изравни за 15:15, а впоследствие да достигне и две шампионски точки, които бяха отразени от страна на непримиримия Алкарас, който само броени минути по-късно възстанови паритета при 5:5. Последва тайбрек, в който испанецът първоначално имаше инициативата, ала световният номер 62 осъществи своебразен обрат до 6:3 и си осигури нови три шампионски точки, но за съжаление, на своите почитатели ги пропиля до една и се стигна до сетбол пред топ поставения, който чрез двойна грешка на съперника го оползтвори и станахме свидетели на изравняване в общия резултат, а с това и на решителна трета част.

Решителният сет не ни предостави интригата от отминалите два в дебютните си минути, като сервиращите не срещаха сериозни затруднения в печеленето на подаванията си. Някак неусетно под красивите отигравания на двамата младежи се стигне до шестия гейм, в който представителят на държавата от ,,Ботуша" достигна възможност за ключов пробив, ала не съумя да я осъществи и равенството се запази при сет на сет и по три. Музети продължи да е тенисистът, който видимо се чувстваше по-добре от двамата на корта и след като предизвика поредната поредица грешки в играта на Алкарас, то той достигна шестата си шампионска точка и чрез топка в аут от испанеца съумя да я оползтвори, свличайки се на земята от радост, след като ознаменува невероятното си представяне с титла от турнира в Хамбург.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В битката на младостта: Музети развенча Алкарас и се поздрави с дебютен ATP трофей! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | лоренцо музети | следваща генерация | хамбург

Коментари





Следвайте ни в Facebook