В мач с купища обрати: Медведев избегна сензационна загуба срещу 96-ия в света

от в 14:48 на 01.05.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев, за е всеизвестно вече, че далеч не долюбва сезона на клей и като цяло самата землена настилка, нямаше затруднения да потегли с успех в поредни сетове на старта на Мастърса в Мадрид, като си гарантира среща в третия кръг на състезанието със своя сънародник и квалификант Александър Шевченко. Бившият шампион от US Open пък непосредствено преди мача между себе си и световния номер 96 разкри любопитен факт за тяхното приятелство, че всъщност те двамата се познават доста отпреди да станат част от селекцията на "Сборная" за ATP Cup 2022, когато спечелиха титлата, след като са се сприятелили онлайн, играейки заедно видео игри на Playstation.

22-годишният Шевченко, който в хода на настоящата седмица дебютира в основната схема на надпревара от сериите Мастърс 1000, далеч не се повлия от статута в световния тенис на приятеля си, като изигра страхотни първи и трети сет, ала фаворитът беше на по-високо ниво в ключовите моменти и сътвори пълен обрат след 2 часа и 40 минути на корта - 4:6 6:1 7:5. С успеха си световният номер 3 продължава напред към осминафиналите, където ще срещне победителя измежду 16-ия поставен Алекс де Минор и друг негов сънародник в лицето на Аслан Карацев, от когото вече има поражение на червени кортове в миналото.

Началото на двубоя се превърна в пълен кошмар за Медведев, който видимо изпитваше сериозни трудности с това да държи топката в корта за продължителен период от време, докато квалификантът играеше на върха на способностите си и беше безупречен в офанзивен план, което за само четвърт час от старта на срещата му донесе два пробива аванс. Проблемите за втория поставен в турнира не приключиха дотук и не след дълго той беше напът отново да се раздели с подаването, но съумя да спаси два сетбола и дори в идните минути навакса частично пасива си, връщайки единия брейк. Шевченко обаче демонстрира здрави нерви, като се абстрахира от случилото се и от втория си опит на начален удар сложи точка на спора в откриващия сет, като го записа в сметката си.

Бурната реакция на Даниил, продиктувана от изоставането му назад в общия резултат на сблъсъка, беше приета с освирквания от публиката, на които той отговори с жест, че "не ги чува" и да "продължават, колкото могат". Впоследствие навярно този момент изигра основополагаща роля за представянето на бившия шампион от US Open, което видяхме оттам нататък в двубоя, след като той отрази два брейкбола на старта на втората част и наложи изцяло волята си при размените от основната линия, където доминираше, за да спечели пет поредни гейма в актива си. При така стеклите се обстоятелства, единствената "утеха" за световния номер 96 беше фактът, че се разписа в резултата и отърва това да му бъде "вързан геврек", докато фаворитът изравни статуквото на отделните сетове.

Началото на решителната трета част се разграничи изцяло от видяното в последния половин час, след като Шевченко напомни за равнището си от старта на срещата и с поредица от печеливши отигравания излезе напред с пробив аванс. Последва светкавичен рибрейк на по-високоранкирания руснак и той впоследствие беше близо до това да сътвори обрат, ала пропусна да оползотвори един от трите си брейкбола в петия гейм, като кризата в играта му настъпи в идното му подаване, когато пропиля преднина от 40:0 и след немислима грешка от воле на мрежата инкасира нов пробив.

Интригуващите моменти далеч не приключиха с това и бившият номер едно отново се завърна в резултата чрез рибрейк, преди да отстои собствения си сервис, като оцеля от ситуация 0:40 и не позволи на сънародника си да подава за спечелването на мача, възстановявайки абсолютното равенство - сет на сет и 4:4. Впоследствие всеки от двамата представители на Русия за ATP Cup спечели своето подаване, преди 11-ият гейм да се окаже разковничето на двубоя, след като Медведев проби решително и застанал на начален удар за победата, допусна известни резерви в играта си, но посредством втория си мачбол узакони изстрадания си триумф над своя сънародник.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач с купища обрати: Медведев избегна сензационна загуба срещу 96-ия в света Мартин Петков
Теми:  
atp | александър шевченко | даниил медведев | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook