Завръщането на един позабравен герой: Карацев напомни за себе си и изхвърли Медведев в Мадрид

от в 15:13 на 02.05.2023
Калоян Соколов

Днешният ден на Мастърса в Мадрид бе открит с изненадваща победа на Карен Хачанов в руското дерби с Андрей Рубльов. Изглежда пък Аслан Карацев се вдъхнови от успеха на Хачанов над последния Мастърс шампион през годината и надделя над друг носител на трофей от тази категория през сезона, а именно Даниил Медведев - 7:6(1) 6:4. Бившият номер 14 не беше печелил последователни мачове в ATP Тура през целия сезон, което му коства мястото в топ 100, но всичко се промени в Мадрид, където той днес записа шестия си успех в рамките на последната седмица и втори в също толко мачове с бившия водач в световната ранглиста. Така имахме още една крайно изненадваща развръзка във втория руски сблъсък на 1/8-финалите, а това означаваше, че Карацев за пръв път ще играе във финалната осмица на надпревара от подобен ранг, излизайки вдругиден в битка с един измежду Тейлър Фриц и китайската сензация Жижен Жанг.

Началото по никакъв начин не предвещаваше подобна развръзка, тъй като фаворитът проби още в третия гейм, но квалификантът даде да се разбере, че изобщо няма намерение да играе просто поддържаща роля в двубоя и веднага осъществи рибрейк. Световният номер 121 използваше всяка една удобна възможност да навлезе в пределите на корта и атакуваше безмилостно твърде пасивните отигравания на своя съперник. Медведев пък имаше сериозни проблеми с това, че срещата се провеждаше на корт "Аранча Санчес Викарио", който е значително по-малък от централния корт и това не му позволяваше да заеме обичайната си позиция на ретур, като шампионът от Маями бе принуден да посреща с близо метър и половина по-навътре от обичайното за него. Все пак световният световният номер три някак успяваше да се справя с тази пречка и можеше отново да излезе с пробив напред в седмия гейм, ала по-нискоранкираният тенисист устоя на напрежението и в крайна сметка се стигна до тайбрек. 

Там късметът се усмихна на Карацев в първата точка, тъй като неговят форхенд закачи лентата на мрежата и премина неспасяемо от другата страна, а впоследствие дойде ред на бомбен ретур от ракетата на бившия 1/2-финалист от Откритото първенство на Австралия. Щампионът от Маями спечели следващото разиграване, но оттам насетне можеше само да наблюдава как снарядите на опонента му преминават покрай него. Осетинецът вземаше топката по възходяща линия и я насочваше с лекота върху линиите, което го изведе до серия от пет поредни точки и съответно триумф в откриващия сет.

Медведев по никакъв начин не намери сили да се мобилизира и обръщаше прекалено голямо внимание на освиркванията по негов адрес от страна на трибуните, а квалификантът гледаше да остане встрани от всички това и продължаваше да ниже завършващи удари със завидна лекота. Всяко едно разиграване беше водено от аутсайдера и напълно резонно той се откъсна напред с брейк за 4:3 и съхрани преднината си до последно, постигайки сезационен успех, като статисиката показа, че 121-ият в света е нанизал цели 28 уинъра, докато московчанинът се беше отчел с едва осем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Завръщането на един позабравен герой: Карацев напомни за себе си и изхвърли Медведев в Мадрид Калоян Соколов
Теми:  
atp | аслан карацев | даниил медведев | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook