Безспорен доминант: Швьонтек сломи съпротивата на Жабер и е новата шампионка на US Open!

от в 00:40 на 11.09.2022
Калоян Соколов

Тазгодишният финал при дамите на US Open се очакваше с огромен интерес, защото противопоставяше двете най-добри състезателки в хода на сезона, а именно Ига Швьонтек и Онс Жабер, които ще заемат съответно първото и второто място в световната ранглиста от идния понеделник. Водачката в схемата беше разгромила тунизийката в спора за титлата на надпреварата в Рим, но Жабер можеше да се похвали с преднина от 2:1 победи в преките сблъсъци на по-бързите настилки.

Швьонтек обаче имаше в на сметката си две титли от Големия шлем и впечатляващата серия от 9 поредни спечелени сблъсъци за трофеи, докато африканката беше отстъпила при единствената си възможност да завоюва "мейджър" титла. В крайна сметка опитът на топ поставената в подобни срещи изигра своята решаваща роля и тя не остави никакви шансове на своята опонентка, надигравайки я с убедителното 6:2 7:6(5). По този начин световната номер едно триумфира за дебютен път на турнир от Шлема, който се провежда на твърди кортове и вече е общо трикратна шампионка от най-престижните състезания в тениса.

Фаворитката имаше ударен старт в двубоя, като загуби едва две точки в откриващите три гейма и бързо отвори солиден аванс в резултата. Жабер пък видимо беше притеснена от сериозния залог на двубоя и изглеждаше необичайно предвидима в действията си, а грешките изобилстваха от нейната ракета. Все пак тунизийката се съвзе и съумя да намали изоставането си на 2:3 гейма, ала оттам насетне рядко съумяваше да пласира своето първо подаване в очертанията на корта, което позволяваше на по-високоранкираната състезателка да взема предимство директно от ретура и съвсем скоро отриващата част беше в актива на полякинята, защото съперничката ѝ не спечели повече нито гейм.

Вторият сет започна абсолютно идентично, тъй като 21-годишната тенисистка продължаваше да доминира изцяло на корта и непрестанно пласираше уинъри от форхенд страната си. Това доведе до добре познатата преднина от 3:0. Сходствата продължиха да изобилстват и отново станахме свидетели на мигновен рибрейк, само че подгласничката от Уимбълдън сякаш нямаше нервите да притисне по-сериозно първата ракета на света изведнъж се оказа догонваща с 2:4. Тогава африканската представителка реши да заиграе напълно освободено и не страхуваше да атакува при всяка една удобна възможност, като не след дълго заслужено достигна до паритет при 4:4. Жабер дори имаше три шанса, за да обърне нещата до 5:4  и да изравни отделните части, ала Швьонтек запази самообладание и се поздрави със спечелването на последвалия тайбрек, а с това и на купата от Откритото първенство на САЩ.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Безспорен доминант: Швьонтек сломи съпротивата на Жабер и е новата шампионка на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2022 | wta | ига швьонтек | Обзори | онс жабер

Коментари





Следвайте ни в Facebook