Българското участие в Париж или какво да очакваме от Григор Димитров?

от в 11:52 на 25.09.2020
Калоян Соколов

По-малко от 48 часа ни делят от началото на Ролан Гарос, а всички почитатели на спорта у нас се вълнуваме от представянето на Григор Димитров. Турнирът във френската столица със сигурност не е сред любимите на българина, но все пак не липсват и паметните му моменти там. Григор отстрани Марин Чилич в миналогодишното издание на надпреварата и направи отличен мач срещу Вавринка в третия кръг, ала швейцарецът доказа защо има три титли от Големия шлем, показвайки забележителна психическа устойчивост в решителните моменти. Самият Григор неведнъж е казвал, че няма добра връзка с Ролан Гарос, но способен ли е да промени това?

Първата ни ракета при мъжете е отраснал на клей, ала през първите си години в Тура далеч не бе фен на тази настилка. Той нееднократно засвидетелстваше любовта си към тревата и бързите кортове. Истината е, че тогава Григор беше съвсем друг тип играч и играеше много агресивен и атрактивен тенис, което бе добро дошло за зрителите, но българинът трудно намираше баланс между зрелището и прагматизма, от което често страдаха резултатите му. В момента Димитров играе далеч по-изчистен и процентен тенис, а търпението несъмнено е една от ключовите съставки за силно представяне в Париж. Също така си спомняме как Гришо неведнъж крампираше в мачовете си като младок, докато сега е един от най-добре подготвените физически тенисисти, което е от огромно значение предвид предстоящите изтощаващи битки на клея, където разиграванията често надхвърлят 15-20 удара.

Макар ранните проблеми на първата ни ракета що се отнася до играта на землени кортове, то именно на нея идват част от първите сериозни успехи на Григор. На клей Димитров достига първи четвъртфинал в АТП тура (в Мюнхен), постига единствената си досега победа над световен номер 1(Новак Джокович в Мадрид), превръща се в единствения българин, достигал до трети кръг на Шлем именно в Париж преди седем сезона. Григор освен това е показал, че може да побеждава най-добрите в света на червено или поне да им бъде максимално равностоен. Той надигра Стан Вавринка на 2 пъти през 2015-а, като само няколко седмици по-късно "Stanimal" вдигна Купата на мускетарите. Вече споменахме за незабравимия триумф над Джокович в Мадрид, но не трябва да забравяме и бляскавото представяне срещу Надал в Монте Карло, което стана факт малко след срещата с Ноле. Испанецът бе печелил титлата в Монако осем пъти подред по това време и въпреки всичко трябваше да мине през невъобразими трудности, за да пречупи младия българин. В допълнение на думите ми, можем отново да се обърнем към статистиката, за да видим, че хасковлията има 2 Мастърс полуфинала на клей, както и цели 6 четвъртфинла, което напълно отговаря на бройката му и на твърди кортове.

Григор се подготви отлично за този клей сезон, тъй като имаше ценно време поради неприятната петсетова загуба в Ню Йорк. Много други играчи трябваше веднага да направят прехода между настилките и нямаше никакво време за адаптация, докато Гришо проведе подготовка в академията на Рафаел Надал, като имаше шанса в продължение на няколко дни да тренира с най-титулувания играч на червени кортове за всички времена. Това, изглежда, се отрази благоприятно на Димитров и той записа поредни победи за пръв път от подновяването на тенис календара, а в никакъв случай не беше далеч до това да направи и още 1 крачка напред, класирайки се за полуфинала в Рим. Определено е редно да отчетем и факта, че в САЩ нашето момче заяви как все още не се е възстановило напълно от коронавируса, което със сигурност му е оказало влияние в двата изтощителни двубои с Мартон Фучович.

Истина е, че сме виждали Димитров да играе далеч по-блестящ тенис от моментното му ниво, истина е, че сервисът му е сериозен длъжник и завършващите форхенди не са познатото оръжие, но Григор сам сподели, че с всеки ден става все по-добър, и се надяваме градацията да продължи с пълна сила и в Париж. Иска ми се да виждам по-често да използва късите топки, към които несъмнено има прекрасно чувство и могат да бъдат сериозно оръжие на землената настилка, както и да излиза по-често на мрежата, когато има възможност при по-къс удар от страна на съперника, защото сякаш атаките в близост до филето изчезнаха от стилистката на българина. Наясно съм, че няма как да играе постоянно сервис-воле на кортовете в Париж, но определено може да си спечели някоя и друга лесна точка, щом му се отвори шанс да го стори, защото тежките размени от дъното на корта ще бъдат предостатъчно, а и има играчи от Испания и Южноамериканския контингент, които трудно могат да бъдат преодолени, без да бъде разстроен ритъмът им чрез по-нестандартна игра.

Нека да отправим поглед и към схемата на Гришо, където на старта го очаква Грегоар Барер. Французинът надигра Димитров в Монпелие, само че тогава бе непознат съперник за българина, а и мотивацията на Голям шлем е съвсем различна. Публиката също ще бъде с ограничена бройка, което е в плюс за Григор, тъй като френските фенове могат да се превърнат в доста неприятна тълпа за противниковия тенисист и далеч не са най-добрите в спазването на установения етикет. Във втори кръг най-вероятен опонент се очертава да бъде Жоао Соуса, който е опитен и опасен съперник, но се намира в кошмарна форма и победите му през годината се броят на пръстите на едната ръка. В трети кръг може да се стигне до нова среща с Денис Шаповалов, който безспорно е напреднал много в развитието си и неслучайно влезе в световната десетка, само че Григор има положителен баланс срещу него и знае как да укроти невероятната енергичност на канадеца, тормозейки го непрестанно с ниско подсечени бекхенди, които не позволяват на младока да генерира познатата сила при ударите си. Нататък възможни противници са Стефанос Циципас и Данийл Медведев.

Световният номер 6 категорично не е в най-доброто си психологическо състояние след загубата на US Open, защото там пропиля шест мачбола срещу Борна Чорич. Тази подробност определено се отрази на гърка в Рим, където бе неузнаваем и Яник Синер не се поколеба да го отстрани. Руснакът пък изпитва отявлена неприязън към клея, а в трите си появи на Ролан Гарос така и не е преодолявал първото стъпало. Далеч не казвам, че пътят на Григор в схемата е отворен, но определено можеше да бъде доста по-страшно. Жребият е добър и влизането във втората седмица на турнира далеч не изглежда химера. Остава Димитров да покаже нужното постоянство, тактически план и достатъчна вариативност в играта си, за да постигне и на практика този така желан резултат. Успех, Гришо!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българското участие в Париж или какво да очакваме от Григор Димитров? Калоян Соколов
Теми:  
григор димитров | Превю | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook