Драма до последно: Рибакина оцеля срещу 76-ата и ще търси трети пореден успех над Швьонтек!

от в 22:48 на 16.03.2023
Мартин Петков

Елена Рибакина в хода на настоящата седмица се завърна в Тура за WTA 1000 надпреварата в Индиън Уелс, след като се нуждаеше от кратко време за лечение на контузията си в кръста, която получи при участието си на турнира в Дубай миналия месец. Представителката на Казахстан, която е родом от Москва, до момента на кампанията си в Калифорния постигна победи три двусетови победи, за да се класира за четвъртфиналната фаза, където трябваше да срещне една от сензациите в пустинния град - световната номер 76 Каролина Мухова.

Шампионката от Уимбълдън допреди днес беше загубила единствения сблъсък в съперничеството им, датиращ от 2019-а година, но след много битка и себераздаване успя да вземе своя реванш от чехкинята, като се наложи с крайното 7:6(4) 2:6 6:4, дошло за 2 часа и 40 минути на корта. С победата си Рибакина се класира за полуфиналната фаза в състезанието, където по всяка вероятност ще срещне световната номер едно Ига Швьонтек, ако тя преодолее съпротивата на Сорана Кърстя по-късно днес, като сблъсъкът им ще е повторение от схватката им на тазгодишния Аустрелиън Оупън, когато Елена елиминира топ поставената в схемата и впоследствие игра финал.

Още от самото начало на двубоя подгласничката от Мелбърн загатна за агресивния стил на игра, който изпълнява, като търсеше завършващите отигравания и достигна първа брейкбол. Парадоксално или не с оглед видяното, дебютният пробив за мача беше реализиран от чехкинята, която експлоатира колебливия втори сервис на фаворитката и излезе напред в резултата. 

С това си действие световната номер 76 зададе тон за силни минути на посрещачите, като възможностите за брейк следваха неспирно във всяка от последвалите подавания, преди в крайна сметка Рибакина да грабне шанса си в последния възможен момент, настъпил в десетия гейм, когато спаси сетбол и с придобитата увереност навакса пасива си. Оттам насетне шампионката от Уимбълдън взе инициативата на своя страна, като макар и подобно на противничката си да изпусна точка за спечелване на частта, то в последвалия тайбрек заличи изоставането си от минипробив и успя да отмъкне успеха в откриващия сет.

Както често ставаме свидетели в подобна ситуация, то множество тенисистки, считани за аутсайдер в своите мачове, след подобен развой на събитията свеждат главата си и поражението за тях става неизбежно, ала Мухова показа съвсем различно лице на старта на втората част и видимо кипеше от мотивация. Чехкинята нямаше никакви притеснения с това да се нагърби да определя темпото на игра, като в тази си роля се чувстваше уверена и скоропостижно причисли към актива си началния удар на световната номер 10. Същевременно успеваемостта на Мухова в моментите ѝ на сервис беше близо до съвършената и тя насочи фокуса си към подаването на представителката на Казахстан, която проби за втори път и по този начин изравни резултата в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част постепенно положителните знаци в представянето на световната номер 76 започнаха да изчезват, след като подемът ѝ се оказа моментно явление, което тя не успя да задържи до края на срещата и фаворитката побърза да се откъсне напред с аванс от брейк. Оттам насетне, придобила отново лидерската позиция на корта, Рибакина не допусна спад в равнището си и доведе събитията до закономерен развой, подпечатвайки победата си и класирането за финалната четворка в "Златния щат".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: Рибакина оцеля срещу 76-ата и ще търси трети пореден успех над Швьонтек! Мартин Петков
Теми:  
wta | елена рибакина | индиън уелс | каролина мухова

Коментари





Следвайте ни в Facebook