Мугуруса надделя над Векич; Свитолина бе безкомпромисна на старта на US Open

от в 02:04 на 31.08.2021
Мирела Николова

Гарбине Мугуруса трябваше да се потруди в откриващия си двубоя на тазгодишното Открито първенство на САЩ, след като получи сериозна съпротива от страна на световната №57 Дона Векич. Испанката бе принудена да покаже най-доброто си лице на корта, за да сломи днешната си опонентка след два тайбрека за крайното 7:6(4) 7:6(5). Така тя намери място във втория кръг на надпреварата, където я очаква някоя измежду Андреа Петкович и Ирина Камелия Бегу.

Мачът започна по-добре за хърватката, която оказваше натиск в подаванията на противничката си и успя да реализира първия пробив в срещата за 4:2. Мугуруса обаче стабилизира играта си и веднага възвърна паритета в геймовете, който остана непокътнат до 6:6, поради което съдбата на сета бе решена в табрейк. В него непредизвикана грешка от бекхенд на Векич бе причината за единствения минипробив, който наклони везните в полза на испанката.

Двукратната шампионка от Шлема пренесе устрема си и в началото на втората част, когато поведе с ранен пробив, осигурил ѝ аванс от 3:0. В деветия гейм обаче тя допусна спад в представянето си и инкасира брейк, а съвсем скоро резултатът отново бе изравнен - 5:5. Отново се стигна до тайбрек, в който, за разлика от предходния, минипробиви не липсваха, ала в крайна сметка Мугуруса се оказа по-стабилна и материализира втория си мачбол след 2 часа и 19 минути на корта.

Петата поставена в схемата Елина Свитолина също откри участието си с двусетов успех над тръгналата от квалификациите Ребека Марино, която по настоящем се намира на 175-а позиция в световната ранглиста. Украинката показа стабилност както на начален удар, така и на ретур и така се поздрави с рутинна победа - 6:2 6:3. В битка за място в трети кръг Свитолина ще срещне победителката от мача между Ребека Масарова и Ана Богдан.

Световната №5 срещна известни затруднения в дебютното си подаване, тъй като трябваше да спасява 3 брейкбола, ала показа характер и се спаси от инкасирането на ранен пробив. Оттам насетне тя бе изключително категорична на сервис, което, съчетано с агресивната ѝ игра на ретур, ѝ даде преднина в отделните части. В началото на втория сет двете си размениха общо 3 пробива, като победителка от тази поредица излезе Свитолина - 3:1. Тя запази високото си ниво на начален удар, демонстрирано по време на откриващата част, и бавно, но сигурно се приближаваше към крайния успех, станал факт след точно 1 час престой на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мугуруса надделя над Векич; Свитолина бе безкомпромисна на старта на US Open Мирела Николова
Теми:  
us open | wta | гарбине мугуруса | дона векич | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook