На 34 и две раждания по-късно: Татяна Мария ще дебютира в 1/4-финал от Шлема

от в 17:59 на 03.07.2022
Калоян Соколов

Безспорно голямата изненада в тазгодишния женски турнир на Уимбълдън е присъствието в четвъртфиналите на Татяна Мария. 34-годишната германка роди второто си дете през миналата пролет и допусна серия от загуби при своето завръщане, които я извадиха от топ 300 на света.

Всичко това навеждаше на мисълта, че е време ветеранката да окачи ракетата и да се насочи изцяло към семейния живот, само че тя показа невероятен характер и този април спечели титлата на WTA турнира в Богота. Това обаче е нищо спрямо подвизите на Мария върху "свещената трева", след като днес тя се справи със съпротивата на бившата шампионка от Ролан Гарос - Йелена Остапенко.

Това беше трета поредна поставена, която ветеранката отстранява по пътя си в състезанието, а още по-впечатляващото е как в третия кръг навакса двоен пробив пасив в решителния сет срещу Сорана Кърстя. Днес обстоятелствата не бяха по-малко драматични, тъй като Мария бе изправена пред два мачбола, но показа невероятна воля и се наложи с крайното 5:7 7:5 7:5, гарантирайки си сблъсък със своята млада сънародничка Юле Нимайер във фазата на финалната осмица.

Двубоят стартира отлично за аутсайдерката, чийто сечен бекхенд изцяло разрушаваше ритъма на нейната съперничка и тя допускаше огромно количество непредизвикани грешки. Скоро световната номер 103 реализира първи пробив в мача, като дори можеше да дублира преднината си, ала мощните отигравания на Остапенко най-после започнаха да намират очертанията на корта и скоро резултът стана 4:3 гейма в полза на латвийката. Играта продължи напълно равностойно до 6:5 в полза на 12-тата поставена, когато тя реализира решителен пробив и поведе в отделните сетове.

Втората част затвърди надмощието на 17-тата в света, защото нейната агресия вземеша превес пред разнообразната игра на съперничката ѝ и Остапенко взе аванс от 3:0. Все пак 34-годишната състезателка не се отказа и изравни геймовете за 4:4. Последва нов труден тест за Мария, която беше изправена пред поредица от мачболи, само че удържа на натиска и оттам насетне контролираше събитията на корта, за да възвърне паритета в общия резултат.

Бившата шампионка от Шлема осъществи брейк в самото начало на третия сет, но отново показа характерното непостоянство в действията си и германката не се нуждаше от много време, докато заличи преднината на опонентката си. Устремът на ветеранката не спря дотук и тя си спечели правото да сервира за спечелването на мача, ала обратите продължиха с пълна сила и наред беше светкавичен рибрейк за 5:5. Изведнъж играта на фаворитката се срина напълно, а Мария беше достатъчно хладнокръвна, за да се възползва от тези колебания и се поздрави с най-ценния триумф в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На 34 и две раждания по-късно: Татяна Мария ще дебютира в 1/4-финал от Шлема Калоян Соколов
Теми:  
wta | йелена остапенко | Обзори | татяна мария | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook