Обратно в топ форма: Циципас разби шампиона в Сантяго и продължава защитата на титлата си

от в 16:47 на 13.04.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас имаше летящ старт на 2023-та година, след като потегли с 10 поредни победи, преди да допусне поражение от Новак Джокович във финала на Аустрелиън Оупън. Оттам насетне тазгодишната тенис кампания далеч не се развиваше според очакванията за гърка, който получи контузия в рамото, която му попречи да участва в Акапулко и да е на обичайното си ниво в Индиън Уелс и в Маями, ала самият той неколкократно заяви, че целта му е да бъде в оптимална кондиция за клей сезона.

Световният номер 3, който през последните години се установи като един от най-добрите състезатели на червени кортове в Тура, нямаше никакви затруднения на старта на кампанията си на една от любимите си дестинации в календара на АТР - Мастърса в Монте Карло, където надви Бенжамен Бонзи за само 21 минути игра и записа 11-а поредна победа в Княжеството. Циципас в хода на днешния ден пък продължи започнатото и се поздрави с нова безпроблемна победа, след като подчини шампиона от Сантяго - Николас Джари, надделявайки с убедителното 6:3 6:4. Елинът, който е втори поставен в схемата, продължава към четвъртфиналите в състезанието, където по пътя си към трета поредна титла в Монако ще срещне един измежду Тейлър Фриц и екзекутора на Григор Димитров - Иржи Лехечка.

Още от самото начало на двубоя чилиецът, висок завидните 198см, засвидетелства класата на сервиса си, като го използваше като основно оръжие срещу защитаващия шампион, който доминираше при размените от дъното на корта. Именно началният удар изигра многократно ролята на "спасителен пояс" за аутсайдера в сблъсъка, преди световният номер 3 за вземе всичко в свои ръце и ръководейки умело комбинациите си чрез своя форхенд, се поздрави с пробив аванс в актива си. Отговор от страна на Джари пък нямаше, след като основният му фокус падаше върху това да брани собствените си геймове, докато гъркът продължи да сервира на изключително високо ниво и записа откриващия сет на сметката си.

Още с настъпването на втората част фаворитът в срещата беше напът да вземе ранно предимство в резултата, ала за пореден път чилиецът посредством началния си удар се измъкна от ситуация 0:40 и вдъхновен от стореното, на свой ред достигна дебютните си точки за пробив. Циципас същевременно преодоля настъпилата миникриза в представянето му, като спечели въпросното си подаване на сервис и светкавично покачи оборотите, като проведе поредица от безупречни акции в атакуващ план, донесли му преднина от брейк в актива. Оттам насетне единственото, което световният номер 58 успя да направи до края на сблъсъка беше да спечели следващите си подавания, като по никакъв начин не застраши геймовете на сервис на защитаващия шампион, който необезпокоявано подпечата 12-ата си поредна победа в Княжеството.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратно в топ форма: Циципас разби шампиона в Сантяго и продължава защитата на титлата си Мартин Петков
Теми:  
atp | монте карло | Николас Джари | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook