Критики от високо: Гари Каспаров осъди подкрепата на Джокович към руските атлети

от в 15:38 на 28.04.2022
Калоян Соколов

През миналата седмица стана ясно, че ръководството на Уимбълдън иска да забрани участието на всички състезатели от Русия и Беларус в тазгодишното издание на турнира. Организаторите целят по този начин да изразят подкрепата си към Украйна, която беше нападната от руските войски преди около 2 месеца и засега няма признаци войната да бъде прекратена, макар че вече се стигна до множество невинни жертви.

"Искаме да покажем някакъв вид съпричастност към всички, които са пострадали от събитията в Украйна. Както всичко по света, то и ние осъждаме незаконните руски действия и внимателно преценихме ситуацията с оглед на нашите задължения към играчите, световната общност и феновете. Наша отговорност е да изиграем своята роля в усилията на правителството, бизнеса и на спорта за ограничаване на руското влияние. В условията на безпрецедентна и неприемлива военна агресия ще бъде неприемливо режимът на Русия да се възползва от участието на руски и беларуски състезатели в надпреварата. Това са и причините, поради които отказваме да приемем представители на тези страни в тазгодишното издание на турнира" - гласи официалното изявление.

Новината предизвика много реакции в тенис обществеността, а Новак Джокович осъди остро този ход от страна на третото "мейджър" състезание през сезона. Световния номер едно не скри несъгласието си с поведението на британците и изрази позиция как спортът не бива да бъде смесван с политиката. Джокович сподели, че тук става въпрос за чиста форма на дискриминация и атлетите не бива да отговарят за поведението на своите политически лидери. Сърбинът напомни, че в тениса има правило, което гласи, че всеки играч има право да участва в даден турнир, опирайки се на неговото място в ранглистата, а не на неговата националност.

Тези думи на 20-кратния шампион от Шлема пък никак не се харесаха на легендарния гросмайстор Гари Каспаров. Руснакът е един от най-великите шахматисти в историята, като може да бъде счетен за същински вундеркинд, печелейки световната титла на едва 15-годишна възраст. Каспаров по никакъв начин не застава на страната на своята родина по време на военните събития и категорично се разграничава от позицията на балканеца, опонирайки му по следния начин:

"Руснаците може да играят с мястото си в ранглистата, но убиват по националност. Руските спортисти подкрепят действията на Путин, съдейки по тяхното мълчание и липса на позиция спрямо случващото се. Изключително неподходящо е сърбин да коментира темата, имайки предвид историята" - завършва легендата в шаха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Критики от високо: Гари Каспаров осъди подкрепата на Джокович към руските атлети Калоян Соколов
Теми:  
atp | гари каспаров | интервюта | любопино | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook