На един крак: Контузен Григор се класира за първи 1/8-финал в Рим от 4 години насам

от в 17:37 на 12.05.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров се класира за първия си 1/8-финал на Мастърса в Рим от 4 години насам. Българинът надигра квалификанта Теренс Атман със 7:6(3) 6:3 за 1 час и 44 минути. Въпросният успех обаче може да се окаже пиров за хасковлията, който обърна глезена си още в първия гейм на мача и през цялото време изглеждаше силно ограничен в движението си, а езикът му на тялото не беше никак положителен.

Все пак родният ни представител продължи да се бори и неговата класа беше достатъчна за победа над световния номер 137, въпреки че до голяма степен изигра мача на куц крак. В следващия кръг осмият поставен ще премери сили с един измежди американците Тейлър Фриц и Себастиан Корда, но засега изобщо не можем да кажем дали този мач ще се състои и предстои нашата първа ракета да направи нужните тестове, след които да разбере естеството и сериозността на своята травма.

Началото на мача беше такова, че накара всички нас да изтръпнем, защото Григор загуби баланс на корта още при 40:40 в първия гейм и изглеждаш сякаш е обърнал глезена си. Димитров обаче отказа да ползва услугите на физиотерапевта и макар Атман да се измъкна успешно от първия си сервис гейм, в който спаси точка за пробив, то българинът наглед изглеждаше невредим след падането си и много скоро се откъсна напред в резултата с 3:1 гейма.

Лошото беше, че изведнъж дискомфортът в глезена на световния номер 10 се засили и виждахме как той се опитва да се предпази и видимо се страхува от това да не утежни още повече физическото си състояние. Езикът на тялото на Григор беше изключително негативен, а грешките изобилстваха от неговата ракета, като скоро квалификантът обърна нещата до 4:3 в своя полза.

Левичарят обаче играеше изключително разпиляно и по никакъв начин не се възползваше от проблемите на своя опонент, допускайки множество двойни грешки. Младокът рискуваше ненужно ударите си и не движеше достатъчно първата ни ракета по корта. Бившият номер 3 пък продължваше да упорства и неговите усилия бяха възнаградени, защото го докараха до тайбрек.

Там французинът пръв реализира мини пробив и поведе с 2:0, само че Димитров съумя да нанася почти всички свои удари от форхенд страната и неговите атаки дадоха резултат, защото той спечели следващите 6 разигравания и нашият сънародник спечели един сет, който наглед беше мисията невъзможна за него. 

Българинът откри втората част със светкавично бързо спечелен сервис гейм, а Атман търсеше причините за слабата си игра навсякъде, но не и в себе си. Фаворитът използваше силните си страни и просто държеше топката в корта, което се оказваше напълно достатъчно, защото 22-годишният тенисист изкарваше всяко свое трето отиграване в аут и бившият 1/2-финалист проби за аванс от 4:2, като много скоро се доближи на само един гейм от крайната победа.

 

 

Квалификантът удължи престоя си на корта и намали своето изоставане до 3:5, но Григор правеше, каквото си поиска със своя опонент и достигна до 3 мачбола, като не сбърка още при първата си възможност.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На един крак: Контузен Григор се класира за първи 1/8-финал в Рим от 4 години насам Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook